Hvad Er En Kongelig Privilegeret Kro?

Billede: canva.com

Du har måske besøgt en kro i Danmark som kalder sig for en “kongeligt privilegeret kro”, men undrer dig lidt over hvad dette egentlig indebærer.

Kroer er kendt fra Danmark lige siden 1400-tallet, og en kongeligt privilegeret kro var i gamle dage blot en kro som havde tilladelse til at serverer spiritus fyldte drikke, samt indlogere gæster på stedet.

Derudover måtte de skrive at de var kongelig privilegeret, hvilket var temmelig attraktivt for besøgende.

I dag er der ingen kongelige krav når det gælder indlogering eller servering af spiritus på de danske kroer, derfor er begrebet gået en smule i glemmebogen.

Dog er der stadig nogle meget gamle kroer, som gerne ville behold deres fine titel, og det har nogle af dem fået lov til.

Der er omkring 40 kroer i danmark som stadig kaldes for “kongeligt privilegeret”, men de har altså ingen specielle rettigheder i forhold til andre kroer.

Man kan ansøge om at bruge kongekronen samt denne titel, men det kræver at brugen af titlen og kronen kan begrundes historisk, altså at kroen har haft en betydning i den danske historie.

Tak til avXperten

Til sidst takker vi avXperten for deres støtte til dette indlæg. Se deres udvalg af blæsere til de varme månede lige her: https://www.avxperten.dk/ventilator/

Relaterede Indlæg